Nekklachten, het ontstaan

Waar komen nekklachten nou vandaan? Om deze vraag goed te beantwoorden moeten we kijken naar de functie, de locatie en het gebruik van de nek. Ook lijkt er een indicatie te zijn dat eerder opgelopen nekletsel van invloed is op het ontstaan van nieuwe klachten. Maar voor dat we verder gaan wil ik wel stellen dat de meeste nekklachten in een paar behandelingen te verhelpen zijn.

Nekklachten en de functie van de nek

Wat doet een nek precies. De meeste mensen denken dat de nek vooral draait. Dit is niet het geval. De rotatie van het hoofd komt voor het grootste gedeelte uit de bovenste twee nekwervels, de atlas en de draaier. De overige wervels kunnen bijna alleen maar buigen en strekken. Hetzelfde geldt voor de onderrug, ook daar kunnen we voornamelijk buigen en strekken. Op deze plaatsen ervaren mensen de meeste klachten.

Wanneer één van de nekwervels niet goed functioneert, dit noemen sommige mensen “scheef staan”, moeten de overige wervels deze bewegingsbeperking compenseren. Zo worden de krachten op de andere wervels groter en kunnen er nekklachten ontstaan.

Samengevat; door een beperking van de functie van één of meerdere wervels ontstaan er andere krachten in de nek die nekklachten tot gevolg kunnen hebben.

Nekklachten en de locatie in het lichaam

De nek bevindt zich hoog in het lichaam. Als er lager in het lichaam iets gebeurd, bijvoorbeeld een verstuikte enkel, dan moet er een compensatie optreden in de nek. Dit is de reden dat de nek zo flexibel is, het moet problemen in het lichaam kunnen opvangen. Dit maakt de nek ook kwetsbaar en de kans op nekklachten groter.

Nekklachten en het dagelijks leven

Nekklachten kunnen ontstaan als gevolg van ons werk of hobby’s. De tijden veranderen en daarmee ook onze activiteiten in het dagelijks leven. Hoe vaak kijken wij naar ons mobieltje of staren we naar onze laptop? De apparaten die ons leven in veel opzichten vergemakkelijken. Dit geldt echter niet voor ons lichaam. Vaak zitten we in gebogen houding met een hol getrokken nek naar de PC te kijken. Deze houding kan na langere tijd nekklachten veroorzaken. Om dit te voorkomen is het verstandig om op regelmatige basis oefeningen te doen om de spieren en gewrichten soepel te houden. Bijvoorbeeld met behulp van het Balancing Motions nek oefeningen programma.

Nekklachten en manuele therapie

Nekklachten komen in de praktijk veel voor. Gevolgen kunnen onder andere zijn concentratieverlies, hoofdpijn, duizeligheid en schouderklachten. De klacht kan bijvoorbeeld ontstaan door het verkeerd liggen 's-nachts of je hoofd stoten.

Nekklachten gaan niet altijd vanzelf over

Een nekklacht is niet gelijk een reden tot paniek. Wanneer de klacht binnen twee weken weer wegtrekt(wat vaak het geval is) is verdere behandeling niet noodzakelijk. Is er na twee weken nog steeds sprake van een klacht dan is het verstandig om je na te laten kijken door een manueel therapeut.

Een nekklachten beperkt zich zelden tot alleen de nek

Bij deze klacht moet de gehele nek-schouder regio goed worden onderzocht. Om de nek te ontzien ga je vaak anders bewegen, die verandering van beweging heeft effect op de schouders en de borstkast. Het alleen behandelen van de nek kan tot gevolg hebben dat er in de schouders of de borstkast een probleem blijft zitten. Met als gevolg het steeds weer terugkeren van die klacht.

Nekklachten en oefentherapie


Terugkerende nekklachten hebben vaak hun oorsprong in andere delen van het lichaam. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schouderklachten. Vanuit de schouder en de bovenrug  lopen er verschillende spieren naar de nek en de schedel. Ook kan een slechte houding in de onderrug een verkeerde spierspanning in de nek veroorzaken.

Versterken van de gehele rug en schouders


De nek moet worden gedragen door de rest van het lichaam! Bij nekklachten moet worden gekeken naar de samenhang van de nekspieren naar de rest van het lichaam. Een oefenprogramma bij nekklachten kan ook bestaan uit oefeningen voor de schouders, de rug en zelfs voor de armen of benen.

Nekklachten behandeling en individualiteit

Bij behandeling van nekklachten wordt er een individueel behandelprogramma opgesteld met als doel: het functioneren van de nek en het omliggende gebied te verbeteren.