hernia nucleus pulposus

De tussenwervelschijf drukt tegen de zenuw aan wat pijn veroorzaakt

Wat is een hernia ?

Bij een hernia kan de zachte kern van de tussenwervelschijf tegen een zenuw aankomen, dit is wat de pijnlijke sensatie veroorzaakt. Er zijn gevallen bekend van mensen met een hernia die nagenoeg geen pijn hebben. Vroeger werd vaak tot operatie overgegaan om de hernia te behandelen, tegenwoordig heeft men een wat meer afwachtende houding.

Lees hier meer over hernia en opereren

Verbetering van de houding

Bij het geleidelijk ontstaan is er vaak sprake van een verkeerde houding. Deze houding dwingt de zachte kern van de tussenwervelschijf van zijn plaats. Dit kan jaren goed gaan tot de spreekwoordelijke druppel door de wand van de tussenwervelschijf heen breekt. In dit geval is oefentherapie een heel efficiënte manier om de balans in de rug te herstellen en terugkeer van de hernia te voorkomen.

Manuele therapie

Bij rugklachten wordt vaak gedacht aan een hernia. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Niet alle vormen van manuele therapie zijn geschikt voor de behandeling van een hernia

Slechts 30% van de hernia’s worden geopereerd

Vroeger ging men bij een hernia vaak over tot een operatie. Tegenwoordig gebeurd dit alleen nog maar als je in geen enkele houding langer dan 5 minuten kunt blijven zonder dat de pijn ondragelijk wordt.

Mobilisaties geven verlichting

Manueel therapeut in Den Haag

Een zachte mobilisatie door manueel therapeut in Den haag. De patiënt wordt langzaam heen en weer gewiegd om de pezen die langs de wervelkolom lopen te versterken.

De zachte vorm van manuele therapie biedt een uitstekend alternatief voor behandeling van een hernia. Vaak treedt er na twee behandelingen al een sterke verbetering op. (vermindering van pijn en een toename van mobiliteit).

Oefentherapie

Een breuk in de wand van de tussenwervelschijf waarbij de zachte kern naar buiten treedt kan goed behandeld worden. Manipulaties van de wervel worden in dit geval afgeraden. De zachte kern wordt naar buiten geperst door een hele zware belasting of door een geleidelijke verschuiving van de kern. In het laatste geval kan een simpele beweging ineens hevige pijn veroorzaken.