De echte oorzaak van rugklachten

Rugklachten, vroeg of laat krijgen we er allemaal mee te maken. De oorzaak van rugklachten zit in de bouw en hoe we de rug gebruiken.

Rugklachten en opbouw van de wervelkolom

De wervelkolom loopt vanaf het stuitje tot aan de schedel. Het is opgebouwd uit 24 wervels, 7 nekwervels, 12 borstwervels en 5(soms 6) wervels in de lage rug.

De borstwervels zijn door middel van de ribben verbonden met het borstbeen en vomen zo een soort van kooi die onze belangrijkste organen ( hart,longen, lever….) beschermt. Door de constructie van de kooi treden er in het borstwervelgebied minder klachten op.

De nek en lage rug zijn gebieden waar veel meer beweging mogelijk is. Dit zijn dan ook de plekken waar de meeste klachten voorkomen. De voornaamste beweging die in deze delen van de wervelkolom voorkomen zijn buigen en strekken. Dit zijn dan ook de bewegingen die beperkt worden.

Rugklachten en het gebruik van de wervelkolom

Sommige mensen kunnen enorme gewichten optillen zonder dat ze last van hun rug krijgen, terwijl anderen bij het tillen van een boodschappentas al last krijgen. Hoe komt dat? De rug is zich continue aan het aanpassen aan de heersende omstandigheden. Door de spieren steeds een beetje meer te prikkelen zonder ze over te belasten, train je ze langzaam om sterker te worden. In mindere mate gebeurd dit ook met botweefsel en kraakbeen.

Naast het trainen van de rug is ook onze houding van belang. In sommige beroepen wordt hier rekening mee gehouden maar bij beeldschermwerk gebeurd dit vaak veel minder. Met als gevolg een aanpassing van houding en het ontstaan van rugklachten.

Rugklachten en pijn

Wat is de oorzaak van pijn bij rugklachten? Alle pijn wordt doorgegeven door zenuwen. Alle pijn die je voelt is een prikkeling van een zenuw. Deze pijnprikkel maakt je bewust dat er ergens in je lichaam iets aan de hand is. De pijn bij rugklachten is erg vervelend, maar tegelijkertijd nuttig aangezien je dan dat deel van je rug gaat ontzien en verdere irritatie of schade voorkomt.

Lees meer over de behandeling van deze klachten

Rugklachten en manuele therapie

Pijn in de rug is een van de meest voorkomende klachten. Bijna ieder mens krijgt er gedurende zijn of haar leven mee te maken. Vaak zijn deze klachten gemakkelijk te verhelpen met manuele therapie.

Bijna 80% van de mensen krijgt met rugklachten te maken

Mensen denken bij rugklachten vaak aan een hernia, maar in de meeste gevallen is er slechts sprake van een irritatie van een zenuw. Deze irritatie trekt meestal binnen twee weken weg. In dat geval is er geen therapeutische hulp noodzakelijk. Als er na twee weken nog klachten zijn, is het verstandig om naar een manueel therapeut te gaan.

Rugklachten gaan vaak vanzelf over

Na twee weken is er een aantoonbare verandering opgetreden in de structuur van de pezen. Door deze verandering wordt de zenuw of een spier bij iedere beweging geïrriteerd. Gevolg een blijvende irritatie van de rug.

Voorkom het verergeren van je klacht

Om deze irritatie te voorkomen ga je je beweging aanpassen. Deze aangepaste beweging kan weer leiden tot nieuwe klachten in de rest van de rug. Zo kom je in een vicieuze cirkel van klachten. Een aantal behandelingen met manuele therapie kan deze klacht volledig laten verdwijnen.

Rugklachten en oefentherapie

Rugklachten en oefentherapie. Rugklachten kunnen acuut ontstaan en geleidelijk ontstaan. Bij acute rugklachten is er vaak sprake van een slecht functionerende wervelkolom. Manuele therapie is hierbij de aangewezen methode om van de klachten af te komen. Wanneer een klacht geleidelijk ontstaat is er meestal ook sprake van spier invloeden. Het lichaam gaat compenseren om pijn te voorkomen. Zelfs als de wervelkolom weer goed functioneert blijven de spieren deze compensatie toepassen. Dit kan leiden tot steeds weer terugkerende rugklachten.

Individualiteit

Met oefentherapie worden individueel afgestelde oefeningen aangeleerd. Deze moeten thuis herhaald worden tot het lichaam dit “nieuwe” gezonde bewegingspatroon heeft geïntegreerd. Op deze wijze kun je het steeds terugkeren van de rugklachten voorkomen.

De kern van het probleem aanpakken

In plaats van symptoom bestrijding pakken we de dieper liggende oorzaak van de klachten aan. Hiermee voorkom je het terugkeren van de klacht.

Lees meer over de invloed van oefentherapie op rugklachten