Wat veroorzaakt rugklachten bij zwangerschap

Rugklachten bij zwangerschap ontstaan door een verandering van het lichaam. De groeiende buik zorgt ervoor dat het zwaartepunt van het lichaam verder naar voren komt te liggen. Er zijn verschillende manieren om hier mee om te gaan.

  • Het aanspannen van de rugspieren
  • Het achterover gaan hangen, er ontstaat dan meer druk op de hielen
  • Het aanspannen van de borst en spieren in de schouder, je kunt dan moeilijker gaan ademen
Rugklachten, manuele therapie en zwangerschap

Bij rugklachten tijdens de zwangerschap is het belangrijk om tijdig actie te ondernemen om verergering te voorkomen

Wat gebeurd er in de wervelkolom

In de eerste twee gevallen zal de wervelkolom aan de achterzijde iets beperkt worden. Dit heeft als gevolg dat er regelmatig pijn optreedt. Deze pijn zal ook weer wegtrekken maar het kan dus ook voorkomen worden.

In het laatste geval zal er juist meer spanning komen aan de voorzijde van de wervelkolom met een tijdelijke verlichting van de pijn als gevolg. Deze compensatie kan echter leiden tot een hernia.

Behandeling met manuele therapie kan klachten bij zwangerschap voorkomen en verhelpen

Manuele therapie en zwangerschap

Tijdens een zwangerschap wordt het peesweefsel flexibeler. Dit is nodig om de geboorte mogelijk te maken. Het nadeel hiervan is dat je als zwangere vrouw ook vatbaarder wordt voor rugklachten.

Door de verweking van de pezen kan manuele therapie ook gevaarlijk zijn

De enige veilige manier van manuele therapie is de zogeheten Egshell methode. Hierbij wordt er alleen gemobiliseerd en niet gemanipuleerd. Het voordeel is dat er geen plotselinge bewegingen worden gemaakt die meer pijn veroorzaken. Daarbij laat ik tijdens de behandeling de moeder contact maken met de baby. Dit gebeurd door de hand van de moeder op de buik te leggen tijdens de behandeling.

Echo, rugklachten en zwangerschap

Echografie kan de oorzaak van de rugklachten niet weergeven. Rugklachten tijdens de zwangerschap zijn wel te behandelen

Echografie en rugklachten

Er wordt beweerd dat je tijdens een echografie de oorzaak van een rugklacht kunt waarnemen. Dit berust op een fabeltje. Je kunt hiermee geen oorzaak aangeven voor de rugpijn. Om er zeker van te zijn kun je het best door de huisarts of een specialist laten kijken naar je rug.

Wilt u naar aanleiding van de informatie op deze pagina een afspraak maken of nog iets vragen dan is dat altijd mogelijk. U vindt ons op het Colijnplein 12a in Den Haag. Dit is achter het winkelcentrum de Savornin Lohmanplein. Voor eventuele vragen kunt u via ons contactformulier een bericht sturen.


Afspraak maken

Route beschrijving

Home